SAMOBOR, VLAHE BUKOVCA 22

RADNO VRIJEME: 15-20

Ortodont i ortodoncija

Ortodont je doktor dentalne medicine (doktor stomatologije) koji je specijalizirao ortodonciju i koji se bavi ispravljanjem nepravilnog položaja zuba (krivi zubi) i čeljusti (anomalije) te liječenjem bolnih stanja žvačnih mišića i čeljusnog zgloba (TMZ – temporo-mandibularni zglob, eng. TMJ – temporomandibular joint). Ispravljanje zuba uspješno se provodi pomoću ortodontskih aparata ili pračenjem i usmjeravanjem procesa rasta i razvoja čeljusti i zuba.

Fiksni ortodontski aparati
Najviši standardi
Fiksni ortodontski aparati glavno su terapijsko sredstvo za ispravljanje zuba kod odraslih pacijenata. Ortodontska terapija obično traje od 1 do 2 godine. Postoje i ubrzane ortodontske terapije koje imaju za svrhu popravljanje estetike u kraćem vremenskom periodu. Osim estetike, ortodontskom terapijom popravlja se funkcija zuba i žvačnog sustava, spriječava prekomjerno trošenje zuba te preopterećenje čeljusnog zgloba i žvačnih mišića. Pravilnim zubnim lukom olakšava se i poboljšava čišćenje zuba te održavanje higijene usne šupljine.

Suvremeni ortodontski aparati sve su manje vidljivi. Metalni aparati koji su nekada bili izrazito vidljivi danas se sastoje od sitnih bravica koje nisu upadljive u svakodnevnog govoru. Estetski aparati gotovo da nisu vidljivi jer su u boji zuba ili su potpuno prozirni. Nevidljivi aparati sastoje se od bravica koje se lijepe s unutarnje strane zuba i nije ih moguće primjetiti.
Za konačni uspjeh potrebno je postaviti ciljeve koje želimo postići. Svaki pacijent prolazi dijagnostičku proceduru propisanu od strane Hrvatskog društva ortodonata HLZ koja se sastoji od seta ortodontskih fotografija, otisaka gornjih i donjih zuba, funkcijske dijagnostike, kefalometrijske analize i utvrđivanja glavnih problema koje pacijent želi ispraviti.

Zajedno s pacijentom utvrđuju se ciljevi i vrijeme potrebno da se ti ciljevi ostvare. Pacijent mora biti informiran o svim segmentima terapije. Ortodontska terapija završava kada su postignuti svi ciljevi i kada je pacijent zadovoljan s rezultatima i sa svojim novim osmjehom.

Nakon nošenja aparata provodi se retencija s kojom osiguravamo da će zubi ostati na svom mjestu. Kombinacija fiksne i mobilne retencije koju redovito provodimo daje nam sigurne i stabilne trajne rezultate.
Bravice
Živjeti s aparatićem
Danas na tržištu postoji veliki broj ortodontskih sustava. Svakim danom pojedine tvrtke izbacuju sve bolje, efikasnije i ljepše ortodontske bravice te tehnološki sve naprednije ortodontske žice koji su generatori pomaka zuba. Osnovni princip ortodontskog pomaka zuba je korištenje vrlo blagih bioloških sila koji potpuno unutar fizioloških granica pomiču zube u unaprijed definirani položaj.

Ortodontske bravice su vrlo sofisticirani proizvod koji u sebi ima određen trodimenzionalni položaj zuba. S obzirom na individualne zahtjeve pacijenta i na njegovu anomaliju potrebno je izabrati sustav i njegove individualne karakteristike koje su idealne za pojedinog pacijenta. Široki izbor bravica i ortodontskih sustava (Damon 3 Ormco, Clarity 3M, Esthetics Dentaurum, In-Ovation GAC, Incognito i dr.) pokrivaju sve terapijske i estetske zahtjeve.
Pacijenti se na ortodontski aparat brzo naviknu. Prvih desetak dana pacijent osjeća da su se zubi počeli pomicati i blagu osjetljivost sluznice obraza. Suvremena ortoncija traži korištenje vrlo blagih sila na zube tako da nakon 2 tjedna pacijent više ne osjeća nikakvu neugodu. Kontrole, odnosno dolasci kod ortodonta ovise o periodu terapije i vrsti bravica i mogu biti svakih nekoliko tjedna u pojedinim fazama kada se rade fini estetski pomaci do perioda od jednog, dva ili tri mjeseca. Za pacijente koji nisu u Zagrebu koristimo ortodontske sustave koji dozvoljavaju periode između posjeta i do nekoliko mjeseci. Na taj način ortodontska terapija može se voditi i pacijentima koji ne žive u Hrvatskoj ili izbivaju na duže vrijeme. Sustav standardnih protokola olakšava i odlazak kod kolega ortodonata u drugim državama pa našim pacijentima osiguravamo neometan tijek ortodontske terapije bez obzira gdje se nalazili.
  • Ortodoncija za djecu
  • Ortodoncija za odrasle