SAMOBOR, VLAHE BUKOVCA 22

RADNO VRIJEME: 15-20

KERAMIČKE LJUSKICE (VENEERS) su estetski nadomjesci izrađeni od tankog sloja keramike koja se lijepi na prednje površine zubi, a u svrhu postizanja visoke estetike prednjih zubi, tj. lijepog osmjeha. Danas predstavljaju restorativni estetski izbor u velikom broju kliničkih slučajeva u kojima bi donedavno bile izrađene potpune krunice, stoga ih se ubraja u minimalno invazivnu dentalnu medicinu. One ostvaruju prirodnu fluorescenciju i apsorbiraju, reflektiraju i provode svjetlost podjednako kao i prirodna zubna struktura, tako da se keramičkim ljuskicama postiže potpuno prirodan izgled zuba.

Tijekom vremena keramička ljuskica ne mijenja boju kao što je to slučaj kod kompozitnog materijala koji apsorbira pigmente iz hrane i nakon određenog vremena postaje estetski neprihvatljiv. Izrađuju se u dentalnom laboratoriju, a zbog visoke preciznosti ne uzrokuju iritacije, upale i recesije,tj. povlačenje zubnog mesa.

Keramičkim ljuskicama mogu se ukloniti nedostaci oblika zubi  (nepravilno oblikovani zubi, lom cakline, veliki ispuni), položaja zubi (razmaci među zubima, rotacije), veličine i boje prednjih zubi.

IZBJELJIVANJE ZUBA se vrši pomoću oksidacijskih sredstava, karbamid ili vodikovog peroksida koji se nanose u obliku gela na površinu zuba. Sredstva za izbjeljivanje se razlikuju s obzirom na koncentraciju aktivne supstance i način aktivacije koja može biti kemijska, svjetlosna, termička ili laserska.
Prije nanošenja oksidacijskog gela na zube, potrebno je očistiti tvrde i meke zubne naslage, dobro ispolirati zube, te zaštititi zubno meso od djelovanja gela. Postupak nanošenja i skidanja gela se ponavlja nekoliko puta tijekom ordinacijskog izbjeljivanja, a sam postupak traje oko 60 minuta.
Zubi se mogu izbjeljivati i kućno, pomoću individualno izrađenih udlaga u koje si pacijent sam svakodnevno stavlja aktivno sredstvo i nosi udlage prema uputama stomatologa. Taj postupak traje do 8 dana, a može se i ponoviti. Isto tako, kućno izbjeljivanje se može provesti i kao nadopuna ordinacijskog izbjeljivanja u fazi održavanja bjeline izbijeljenih zubi kako bi jednom izbijeljeni zubi zauvijek ostali bijeli.

KERAMIČKE KRUNICE su potpuno estetski nadomjestci zuba. Keramičke krunice u potpunosti oponašaju prirodnu zubnu krunu. Indicirane su kod fraktura zuba ili opsežnih karijesa kada nije moguće kompozitnim materijalom nadoknaditi izgubljenu zubnu masu, a istodobno omogućuju i očuvanje preostalog zuba; zatim kao zaštita liječenih zubi koji su zbog uklanjanja pulpe (vađenje živca) postali krhkiji, te iz brojnih estetskih razloga poput promjene boje, nepravilnog položaja, oblika ili veličine zuba.
Izrađuju se u dentalnom laboratoriju složenim postupcima slojevanja keramike i pečenja na visokim temperaturama. Keramičke krunice mogu imati metalnu jezgru (različite poluplemenite ili plemenite dentalne legure) ili mogu biti bezmetalne s visokim indeksom dinamičke čvrstoće.

PREŠANA KERAMIKA je posebna vrsta dentalne keramike koja se obrađuje na vrlo visokim temperaturama. Nakon taljenja, keramika se u posebnoj press peći preša na model zuba u dentalnom laboratoriju.

Prešana keramika se izrađuje u boji zuba, a zatim se na keramičku osnovu nanosi više slojeva konvencionalne keramike kako bi se postigao savršen izgled zuba.Prednost ove tehnike je u tome što se koristi samo jedan materijal i u pravom smislu govorimo o potpunoj keramici sa svim estetskim i optičkim fenomenima poput transparencije, opalescencije, fluorescencije i translucencije.

CIRKON KERAMIKA je potpuno estetska zamjena za metal-keramičke nadomjestke jer eliminacija metalne jezgre omogućuje prolaz svjetla kroz keramiku i postizanje boljih optičkih svojstava.
Keramički materijali pokazuju bolju biokompatibilnost i manje su toplinski provodljivi od metala.
Kod pacijenata koji ne žele metalne legure idealna su zamjena jer imaju dobra estetska i biomehanička svojstva.

IMPLANTATI Kada se izgube zubi, na prazna mjesta u zubnom nizu mogu se postaviti implantati. To su potpuno biokompatibilni titanski umetci koji se potpuno vežu s kosti i zamjenjuju korijen zuba. Imedijatni implantati su implantati koji se ugrađuju neposredno kakon vađenja zuba. Postavom takvih implantata moguće je odmah nakon vađenja postaviti umjetni zub. Takvi postupci primjenjuju se za prednje zube gdje sile žvakanja nisu jake kao kod stražnjih zuba, a estetski zahtjevi su vrlo veliki. Nakon perioda potpunog vezanja implantata (oseointegracije) postavlja se keramička krunica koja će trajno ostati na ugrađenom implantatu. ORTODONTSKI TRETMANI Tehnološkim razvojem i unaprijeđivanjem materijala od kojih su sastavljeni, fiksni ortodontski aparati doživjeli su velike promjene. U svakoj bravici definiran je točan trodimenzionalni položaj svakog pojedinog zuba, a vrlo kontrolirani sustavi blagih bioloških sila omogućili su brže i djelotvornije pomicanje zuba i kreiranje prekrasnih osmjeha. U nedavnoj prošlosti bilo je često vađenje zuba iz ortodontskih razloga što je danas indicirano samo u rijetkim slučajevima.
  • Opća stomatologija
  • Parodontološka terapija